Hoeveel access points je nodig bent hangt af van een aantal factoren. Het is wel goed om dit even na te gaan, want het is zonde wanneer je onnodig in elke kamer een access point plaatst. De factoren waar je rekening mee moet houden zijn: de afstand van de access point, dikke muren, andere wifi-netwerken in het gebouw en andere apparatuur als bijvoorbeeld bluetooth apparaten, babyfoons en magnetrons.
Lees meer...
OpenVPN, ontwikkeld in 2001, wordt breed ondersteund door software en besturingssystemen en biedt krachtige, betrouwbare beveiliging dankzij de open-source community. OpenVPN bestaat uit meer dan 600.000 regels code, wat de verbinding vertraagd in vergelijking met WireGuard, dat slechts 4.000 regels code gebruikt.
Lees meer...
Het grootste verschil tussen een 4G modem en een 5G modem is de snelheid en capaciteit. 5G modems bieden hogere downloadsnelheden, lagere latency en betere prestaties bij druk internetverkeer. Hierdoor zijn ze geschikter voor toepassingen zoals streaming, gaming en zakelijk gebruik.
Lees meer...
Als de router in fabrieksinstellingen staat geconfigureerd, verbind je een computer met één van de LAN-poorten van de router.
Open een browser, vul "192.168.1.1" in de adresbalk in en druk op Enter. Je zou dan de inlogpagina van de router moeten zien. Als dat niet het geval is, controleer dan of de netwerkinterface van de computer is ingesteld op "automatisch een IP-adres verkrijgen".
Lees meer...
Voor de meeste DrayTek-apparaten zijn zowel de standaardgebruikersnaam als het wachtwoord "admin". Voor oudere DrayTek-apparaten kun je proberen in te loggen met "admin/(leeg)", "(leeg)/(leeg)", of "draytek/1234" als gebruikersnaam en wachtwoord. Meer informatie over de login gegevens zijn te vinden via de volgende link: DrayTek login informatie
Lees meer...
Er is geen manier om het wachtwoord van de router terug te halen. Als het apparaat echter wordt beheerd via VigorACS, kun je het wachtwoord daar opnieuw instellen (Klik hier om te lezen hoe).
Als dat niet het geval is, moet je de configuratie van het apparaat terugzetten naar de fabrieksinstellingen, zodat je opnieuw kunt inloggen met de standaard inloggegevens (admin / admin).
Lees meer...
Het ".ALL"-bestand is het standaard firmware-bestand. Het ".RST"-bestand bevat dezelfde firmware, maar zet tegelijkertijd de configuratie terug naar de fabrieksinstellingen. Dit is nodig bij herstel of bij een grote firmwarewijziging.
"SFW" en "_s" staan voor Secure Firmware, en bevatten een digitale handtekening van DrayTek om de authenticiteit te garanderen. De VigorAP906 gebruikt dit bestand, en ook andere nieuwe modellen zullen dit in de toekomst gebruiken.
Conclusie: gebruik altijd het ".ALL"- of ".SFW"-bestand voor algemene firmware-upgrades.
Lees meer...
Het standaard WiFi-wachtwoord staat op de achterkant of onderkant van het apparaat vermeld.
Lees meer...
De Vigor router reserveert geheugen voor verschillende functies, ook voor functies die nog niet zijn ingeschakeld. Dit is zo ontworpen om ervoor te zorgen dat er voldoende geheugen beschikbaar is wanneer nodig.
Daarom is het normaal dat het geheugenverbruik relatief hoog lijkt, zelfs vóór de configuratie. In de meeste gevallen heeft dit geen invloed op de prestaties.
Lees meer...
Eerst heb je een MyVigor-account nodig. Maak er een aan via myvigor.draytek.com.
1. Log in op de webinterface van de router die je wilt registreren.
2. Klik op "Product Registration" onderaan het menu aan de linkerkant. Er opent dan een MyVigor-inlogpagina.
3. Log in met je MyVigor-account.
4. Ga naar "My Information > My Product", geef de router een naam en klik op "Add".
5. Klik op OK om te bevestigen. Je zou het apparaat nu in de lijst "My Product" moeten zien.
Lees meer...
Waarschijnlijk kan de DNS-server de domeinnaam van de MyVigor-server niet correct omzetten. Je kunt dit controleren door via Diagnostics >> Ping Diagnosis te proberen het domein myvigor.draytek.com te pingen vanaf de router.
Als er geen reactie komt, probeer dan de DNS-serverinstellingen te wijzigen naar een publieke DNS-server, bijvoorbeeld 8.8.8.8, en probeer de activatie opnieuw.
Lees meer...
Waarschijnlijk is de firmware van de router beschadigd. Je kunt proberen de router in TFTP-modus te zetten en vervolgens een computer rechtstreeks op de LAN-poort aan te sluiten.
Gebruik dan een TFTP-client om het firmwarebestand naar het IP-adres van de router te verzenden. Als dit lukt, zal de router opnieuw opstarten en normaal functioneren. De LED "ACT" zal dan ongeveer één keer per seconde knipperen.
Lees meer...
1. Schakel de router uit.
2. Houd de knop "Factory Reset" ingedrukt.
3. Zet de router aan terwijl je de reset knop ingedrukt houdt.
4. Wanneer sommige LED's snel en synchroon gaan knipperen (het patroon verschilt per model), is de router in TFTP-modus en klaar om bestanden te ontvangen.
De router keert terug naar de normale staat wanneer de LED "ACT" ongeveer één keer per seconde knippert, nadat een firmwarebestand is ontvangen of na 2 minuten zonder bestand.
Meer informatie over de TFTP procedure is te vinden via de volgende link: Firmware Upgrade Utility.
Lees meer...
Voor Ethernet / Fiber poort:
- Blauw: een 10Gbps verbinding
- Donkergroen: een 2.5Gbps verbinding
- Groen: een 1Gbps verbinding
- Oranje: een 10/100Mbps verbinding
Voor DSL RJ-11-poort:
- Groen: een VDSL verbinding
- Oranje: een ADSL verbinding
Lees meer...