SD-WAN

Misschien heb je er al wel eens van gehoord. SD-WAN wordt namelijk momenteel naar voren geschoven als dé uitkomst om het netwerk van verschillende bedrijfspanden aan elkaar te koppelen. In deze blog vertellen wij je er meer over!

Wat is SD-WAN

SD-WAN staat voor ‘Software Defined Wide Area Network’. Het is een type computernetwerk dat het verbinden van meerdere bronnen voor internettoegang mogelijk maakt. Denk bijvoorbeeld aan IP-transport via DSL, kabel of mobiel. Dit maakt het voor bedrijven eenvoudiger om losse bedrijfslocaties aan te sluiten op het interne netwerk. Het is een aanvulling op MPLS waarbij een open internetverbinding kan worden gebruikt om verbinding te maken met het interne netwerk, zonder hierbij extra hardware te gebruiken. In principe is het dus een techniek om dataverkeer in een netwerk te managen.

Hoe werkt SD-WAN

Je kunt het zien als een overkoepeling op je bestaande netwerk. Het draait bovenop je huidige netwerk en wordt gebruikt om beleid in te stellen en te handhaven. Het kan verschillende soorten verkeer efficiënt en dynamisch naar de centrale site of rechtstreeks naar de Cloud leiden.

WAN staat voor Wide Area Network. Dit is een computernetwerk met een groot geografisch gebied. Dit staat dus in contrast met LAN (Local Area Network), wat een netwerk op een enkele locatie biedt. Dit lokale netwerk van toestellen staat los van het internet. Je hoeft bijvoorbeeld geen internet te hebben om een eerder opgeslagen mail af te drukken. Zijn er meerdere satelliet kantoren? Dan ontstaan er meerdere LAN-netwerken. Je wil als bedrijf natuurlijk deze LAN-netwerken aan elkaar verbinden. Zo’n verbindingsnetwerk wordt een WAN genoemd.

WAN en SD-WAN

WAN duurt maanden om op te leveren, terwijl SD-WAN binnen een aantal uren op te leveren is. Dit komt onder andere doordat traditionele WAN handmatig moet worden geconfigureerd en SD-WAN via Zero-Touch Provisioning. Ook heeft traditionele WAN geen flexibiliteit met betrekking tot tijdelijke verbindingen, daarentegen is het met SD-WAN mogelijk om ‘on the fly’ verbindingen te maken of verwijderen op basis van realtime behoeften. Het wordt niet beperkt door de onderliggende hardware waaruit het netwerk bestaat.

Het kan ten opzichte van WAN goedkope dataconnectiviteit bieden tussen het hoofdkantoor of datacenter van een bedrijf met verschillende vestigingen. Daarnaast kan het aanzienlijk WAN-kosten besparen.

Voordelen SD-WAN

Het biedt een aantal voordelen voor bedrijven. Zo bespaart het ten eerste geld, aangezien het zuiniger en flexibeler is dan een MPLS-verbinding. Ook hoef je als bedrijf geen ongebruikte back-uplinks te onderhouden, aangezien alle netwerkverbindingen volledig worden benut. Daarnaast zorgt het voor een veilig, flexibel netwerk met meer inzicht en controle op de performance van alle applicaties en verkeersstromen. Het verbetert ook de gebruikservaring. Omdat SD-WAN een centrale controlefunctie gebruikt om verkeer over het WAN te leiden, verhoogt het de prestaties en heeft het een positiever effect op de gebruikerservaring. Ook focust het zich op interface en applicatiekwaliteit.

Internetbeheer voor IT-managers

SD-WAN maakt het beheren van een netwerk eenvoudiger voor IT-managers en systeembeheerders. Wil je bijvoorbeeld dat pinverkeer altijd over de best beschikbare internetverbinding op dat moment gaat? Dat kan door gebruik te maken van SD-WAN.

SD-wan

SDN versus SD-WAN

Software Defined Neworking (SDN) is een andere benaming van de netwerkinfrastructuur en protocollen. Twee protocollen (underlay en overlay) zijn kenmerkend aan SDN. Waarbij de Underlay staat voor ‘vlak boven Ethernet’ en overlay staat voor ‘hoger in het OSI-model’.

Het belangrijkste verschil tussen SDN en SD-WAN is dat SD-WAN een breed netwerk (WAN) levert dat meerdere locaties met elkaar kan verbinden. SDN wordt eerder ingezet om netwerken te vormen die snel kunnen worden gewijzigd. Afhankelijk van de behoefte van een bedrijf wordt de keuze gemaakt voor SDN of SD-WAN.

Edge router modellen die geschikt zijn voor SD-WAN

Model Wired WAN Wireless WAN (modelafhankelijk)
Vigor 2865 serie 1x RJ-11 DSL WAN (ADSL2 35b) + 1x GbE WAN Wireless 2.4GHz, 5GHz, ingebouwd LTE SIM slot, USB dongel
Vigor 2866 serie 1x RJ-11 DSL WAN (G.Fast) + 1x GbE WAN Wireless 2.4GHz, 5GHz, ingebouwd LTE SIM slot, USB dongel
Vigor 2927 serie 2x Gbe WAN Wireless 2.4GHz, 5GHz, ingebouwd LTE SIM slot, USB dongel
Vigor 2962 serie 1x 2.5G WAN + 1x GbE WAN
Vigor 3910 2x 10G WAN (SFP+) + 2x 2.5G WAN + 4x GbE WAN

Vragen?

Heb je vragen over SD-WAN, WAN, LAN of een ander onderwerp? Twijfel niet en neem contact met ons op via sales@draytek.nl of via ons contactformulier. Wij helpen u graag verder.

Contact