Software Defined Networking

De netwerkindustrie staat voor steeds meer uitdagingen vanwege het aanzienlijk groter gebruik van mobiele apparaten en cloudservices. We maken steeds meer gebruik van data, video en cloudservices. Door gebruik te maken van Software Defined Networking (SDN) maak je je netwerk flexibel voor nieuwe innovaties. In dit artikel leggen wij uit wat SDN-software is.

Wat is SDN?

Software Defined Networking (SDN) is een software gedefinieerd netwerk. Het is een nieuw concept van het design, de implementatie en het beheer van netwerken. In tegenstelling tot een traditioneel netwerk, zorgt SDN ervoor dat de architectuur dynamisch is. SDN is een geautomatiseerd netwerk dat het eenvoudiger maakt om een netwerk op te schalen of de bandbreedte bij te sturen. Hierdoor kan het netwerk zich sneller aanpassen naar de veranderde wensen van netwerkgebruikers.

Hoe werkt SDN?

Een SDN is ontwikkeld om het netwerk te visualiseren. Het besturingsvlak wordt losgekoppeld van het datavlak. Het besturingsvlak (control plane) neemt beslissingen over de route die het verkeer legt. En het datavlak (data plane) stuurt dit verkeer naar de juiste bestemming. Hierdoor wordt netwerkwerkintelligentie in één netwerkcomponent gecentraliseerd.

Binnen een SDN-omgeving heb je één of meerdere controllers, dit is het ‘brein’ binnen het netwerk. De controllers communiceren tussen de verschillende lagen van de netwerkvlakken. Beheerders kunnen aanpassingen maken in de netwerkinfrastructuur vanuit een gecentraliseerde gebruikersinterface. Hierdoor beheren netwerkbeheerders op afstand alle aangesloten apparaten.

Voordelen van SDN

Een SDN-software wordt dankzij het toevoegen van regels zelf intelligenter en responsiever. Het netwerk bepaalt nu zelf wat tijd en kosten kan besparen. Dankzij de scheiding van de controle- en transportlagen ondersteunt SDN de netwerk-, storage- en processing capaciteiten om hier effectiever mee om te gaan. Netwerkbeheerders kunnen bijvoorbeeld het netwerk optimaliseren door meer prioriteit te geven aan applicaties die meer capaciteit vereisen.

Daarnaast draagt SDN ook bij aan innovatie, omdat nieuwe netwerkdiensten snel kunnen worden geïmplementeerd. Problemen worden sneller opgelost en dat verhoogt de beschikbaarheid van het netwerk.

Verschil tussen traditioneel netwerk en SDN

Een traditioneel netwerk is een netwerk dat gebaseerd is op hardware van routers en netwerkservices die met elkaar verbonden zijn. Door een toename in gebruik van o.a. mobiele apparaten en cloudservices, heeft het netwerk steeds meer ondersteuning nodig. Om de capaciteit te verhogen moet er hardware aan het netwerk worden toegevoegd. Een traditioneel netwerk heeft daardoor een statische architectuur.

SDN is een netwerk gebaseerd op software, waarbij geen extra hardware nodig is om de capaciteit te vergroten. Het is erop gericht om netwerken flexibeler te maken om nieuwe toepassingen te ondersteunen en te voldoen aan de strengere beveiligingseisen. Zoals eerder benoemd hebben beheerders meer controle en kunnen zij op afstand het netwerk optimaliseren.

DrayTek heeft een drietal VigorSwitches in het assortiment die SDN-ondersteuning bieden, de VigorSwitch G2540x, P2540x en FX2120.

Meer informatie?

Wilt u graag meer informatie over Software Defined Networking? Vul dan ons contactformulier in. Eén van onze medewerkers neemt zo spoedig mogelijk contact met je op.

Contact